Juice of the day: niet-voor-mietjes

20130808-150803.jpg

Om gelijk met ‘de juicer in huis te vallen’, deze sap is niet voor mietjes, of beginners die alleen maar banaan-spinaziesmoothies gewend zijn..

Wat gaat erin?
– 75gr. waterkers
– 1/2 stronk Paksoy
– 1 grote Appel
– 2cm Gember (naar eigen wens. Deze hoeveelheid is best pittig)

Heftig? Jazeker, de peperige smaak van waterkers en de kick van gember geven je lichaam gelijk een enorme boost. Een Italiaanse espresso is er niets bij… Maar wat een weldaad voor je lijf, in zo’n glas.

Waterkers:
Dit pittig smakende bladgroen is zowaar een bijna volledig vitamine-pallet: A, Beta-caroteen (pro vitamine A) B-complex, C, E, F, K. Verder bevat het calcium, lodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, luteine, zeaxanthine.

Al in een ver verleden werd waterkers ingezet bij vele aandoeningen en ook tegenwoordig wordt het plantje door de natuurgeneeskunde veelvuldig ingezet. Waterkers is goed voor de bloedzuivering en tegen bloedarmoede, verder bevordert het de galstroom, verhoogt het de weerstand, helpt het bij ophoesten van slijm, stimuleert het de eetlust en is het behulpzaam bij spijsverteringsklachten.
Uitwendig kan waterkers ook gebruikt worden. Het sap van het plantje heeft een antibiotische werking dat de huid reinigt en tegelijk prikkelt, wat de bloedstoevoer in de huid doet toenemen. Heb je last van uitslag, acne, eczeem, of haaruitval? Neem wat waterkerssap en wrijf het zachtjes (bijvoorbeeld met een wattenschijfje) over de huid! Wie heeft er dure en chemische smeersels nodig, wanneer je waterkers hebt 😉

Als we toch op dreef zijn: een gepubliceerd Brits onderzoek, in The Journal Nutrition and Cancer dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Ulster, deed de volgende uitspraak: “Regelmatig waterkers eten, zou de kans op ontwikkeling van kanker kunnen verminderen.” Dit is gebleken nadat in een van de testen, waarin een groep van 60 proefpersonen, 8 weken lang dagelijks een zakje met 85gram waterkers moesten eten. De deelnemers werden geanalyseerd voor en na dit ‘dieet’. Wat bleek? Na het eten van waterkers waren de lichaamscellen beter beschermd tegen zgn. vrije radicalen. Een andere test toonde aan dat de extracten van waterkers, de groei van daadwerkelijke kankercellen af remden.

Uiteraard hoef je waterkers niet perse te sappen, vele andere bereidingen zijn mogelijk. Een toefje pittigheid in je salade, stamppot (rauwe) waterkers, of bijvoorbeeld waterkerssoep wat velen niet onbekend in de oren zal klinken. Genoeg te verzinnen om het de volgende keer toch mee te nemen in je mandje. Eigenlijk is het volgende reclame (maar ‘thumbs up’ Albert), in de AH verkopen ze biologische waterkers.. Twee gezonde vliegen in één klap 😉

Waterkers, haal er je voordeel uit!

Liefs Aleid

Ps, ervaring met waterkers? Benieuwd naar je recepten e.d.

About rawfullynuts

Gepassioneerd over eten en gezondheid. Ik laat je een kijkje nemen in mijn rauwe-wereldje, om te laten zien hoe ik mijn beide passies toepas in mijn dagelijkse leven.
This entry was posted in Sapjes and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Juice of the day: niet-voor-mietjes

  1. Marga says:

    Ben even benieuwd wat het doet als de galblaas is verwijderd?

    • rawfullynuts says:

      Dag Marga,

      Interessante vraag! Helaas kan ik er niet direct antwoord op geven. Wat ik wel weet is dat na het verwijderen van de galblaas, de lever zijn functie overneemt. Waterkers wordt ook geprezen vanwege zijn ondersteunende werking op de lever, dus mijns inziens blijft de waterkers fenomenaal, ook zonder galblaas.

      Liefs Aleid

  2. Pingback: Juice of the day: niet-voor-mietjes | Schaapig

Leave a comment